Az egészséges életmód sem mellékes A pedelec mint mindennap használatos sporteszköz

Az ipari társadalmakban a műszaki haladás, azt eredményezte, hogy az emberek kevesebbet mozognak. Ennek következménye az izomzat visszafejlődése és nő az olyan civilizációs megbetegedésekben mint a szív- és érrendszeri betegségek vagy a diabétesz szenvedők száma. Bár ezeknek a betegségeknek a leküzdésében az orvostudomány úttörő eredményeket ért el, a legjobb gyógyszer mégis a mozgás általi megelőzés. Viszont nem lehet mindenkit rákényszeríteni arra, hogy egészségesen éljen – vagy mégis? A pedelec egy új, kifinomodott módszert kínál arra, hogy egészségesek maradjunk. Ez a módszer egyszerűen szórakoztató és a teljes énünk profitál belőle.

Harry F. Neumann

 

A civilizációs megbetegedések az egészségügy számára jelentős költségtöbbletet jelentenek. A prevenció feladata az, hogy már a megbetegedések kialakulása előtt és azok számos szövődménye ellen hatásosan fel lehessen lépni.

A szívósság fokozását célzó edzések különböző formái különösen jó és tartós eredményeket hoznak. Heti három alkalommal 30–45 perces mozgás olyan eredményeket hoz, ami – a has-, a hát- és a combizomzat erősítésére végzett gyakorlatokkal kiegészítve – az egészség megőrzésének ideális programját képezi. Ily módon egy viszonylag kevés időráfordítás elegendő ahhoz, hogy a szervezet életfontosságú fejlesztő ingereit motiválni lehessen. A fő itt a rendszeresség. Azonban éppen ez, ami gyakran hiányzik.

Legyen az a bennünk szunnyadó lustaság, az edzések megkezdését akadályozó rossz kondíció, az időbeli ráfordítás vagy a stresszel teli hétköznapi strapa, mindig van elegendő kifogás a mozgás elkerülésére. Ezért prevenciós intézkedésekre van szükség, melyek a mindennapi életvitelbe könnyen integrálhatók annak érdekében, hogy biztosítva legyen a mozgás iránti elkötelezettség. Ezenkívül ezeknek a tevékenységeknek az egyéni feltételek mellett a megfelelő optimális terhelésnek is meg kell felelniük. A pedelec itt új dimenziókat nyit.

 

egyszerű napi edzés

A pedelec esetében nincsenek sem olyan akadályok, amelyek a biciklizés útjában állnának, sem pedig olyanok, amelyek a pedelec használatát akadályoznák, hiszen kerékpározni (majdnem) mindenki tud. Ugyanez vonatkozik a pedeleckel való kerékpározásra is.

Az elektromos kerékpárok rendelkeznek a hagyományos kerékpár minden előnyével, ráadásul a rendszeres mozgás integrációjának átlagon felüli lehetőségét biztosítja a mindennapi életben és ösztönöz a (több) mozgásra. Legyen szó a munkába járásról, a bevásárlásról vagy a szabadidőről – azok az utak, melyek a kerékpárral túl távolinak vagy túl nehezen leküzdhetőnek tűnnek, a pedeleckel egyszerűen megoldhatók.

A motorrásegítésnek köszönhetően az olyan emelkedőkre is fel lehet hajtani, amelyek egy kerékpáros számára egyébként nehézséget jelentenének. A motor támogatja a kerékpározó pedálozó teljesítményét és könnyű, kíméletes feltételeket teremt, amiből különösen az újra kerékpárra szállók, az idősek és túlsúlyosak profitálnak.

A különböző teljesítőképességű személyek is együtt tudnak kerékpározni. Ahelyett hogy szobabiciklin gyötörnénk magukat, másokkal együtt a természetben mozoghatnak. Az utak megtételének élménye a közbeiktatott szüneteknek és a kikapcsolódás lehetőségeinek az eredménye a jobb tréninghatás és az egészség támogatása. Az egészség megőrzése a pedeleckel egyszerűbb és változatosabb.

pedelecnapok.jpg

 

egyéni terhelésszabályozás

Amíg a szív- és érrendszeri, továbbá az anyagcsere megbetegedések megelőzését célzó intézkedések többsége esetén a terhelés csak egy szűk tartományban állítható be és szabályozható, addig a pedelec lehetővé teszi a minimálistól az egészen maximális teljesítőképességig terjedő teljes tartományának szabályozhatóságát. A megfelelő terhelés és igénybevétel szabályozásához és az edzés hatásfokának biztosítására a motor biztosítja a megfelelő plusz teljesítményt.

A pedelec esetében ehhez hozzájön még, hogy a terhelés minden lényeges paramétere – teljesítmény, munka, igénybevétel, a pulzuszszám, a vérnyomás az energiafelhasználás stb. – mérhetővé válik közvetlenül a kerékpáron és a kerékpároson.

A jó méréstechnikai feltételek és a motor lehetővé teszi a lokális ergometriától való függtlenséget, a független, pontos terhelésadagolást. A hatásfokra és hatékonyságra vonatkozó adatok rögzítése a kerékpározás alatt ugyanúgy lehetséges, mint egy mobil ergométer esetében.

 

pedelectavolsag.jpg

 

A terhelés automatikus adagolása jelenleg még a jövő zenéje, mivel ez pl. egy olyan motort feltételez, amelyet a szívfrekvencia vezérel. Ez azt jelentené, hogy a szenzor által közvetített jelek a kerékpárról és a kerékpárosról feldolgozásra kerülnek, hogy a meghajtásra a megfelelő motorteljesítmény kerüljön átvitelre.

A hagyományos kerékpároktól eltérően a pedeleckel a kerékpáros mechanikai teljesítménye már mérhető. Ez az objektív megítélés szempontjából fontos, mivel az utazósebesség csak részben függ a kerékpáros teljesítményétől, illetve energiafelhasználásától. A terhelés és az igénybevétel paraméterei felhasználhatók a célirányos vezérlésre és a terhelés szabályozására.

Ebben az esetben minden kerékpáros saját maga ellenőrizheti kondícióját és a terhelést az egyéni feltételek függvényében rugalmasan változtathatja. A prevenció és a rehabilitáció költségviselői számára a pedelec azt a lehetőséget nyújtja, hogy a gyógyító intézkedések rendszerességét, hatását és hatékonyságát hosszútávon is meg lehessen ítélni. Ez a vizsgálati módszer kiegészítő tesztek nélkül a prevenció és a rehabilitáció új dimenzióit jelentheti.

 

a pedelec előnyei más  mozgástípusokkal szemben

➢  Állandó rendelkezésre állás

➢  A használat megkezdése előtt nincsenek áthidalhatatlan  akadályok – mobilitás újrakezdők, idősek és túlsúlyosak  számára

➢  Integráció a hétköznapi életvitelbe – célszerű eszköz

➢  Nagy hatótávolság

➢  A pedálozás egyszerű mozgástechnika

➢  Induláskor és gyorsításkor nincs szükség rendkívüli  erőkifejtésre

➢  A terhelés átlagon felüli egyedi szabályozása és a  szervezetnek megfelelő alkalmazása

➢  Közös kerékpározás a különböző egyedi feltételek ellenére

➢  A megtett egyszerű dokumentálása és hosszútávú elemzés

➢  A természet élvezete

➢  A környezetbarát mozgás trendje

 

 

←  A pedelec energiaautotark   |  Közlekedésbiztonság  →