Stuttgart Pedelec  A pedelec mint helyi közlekedési eszköz

Stuttgartot hosszú idő óta foglalkoztatja a pedelec téma. Nemcsak azért, mert az ExtraEnergy ott régóta aktív tevékenységet folytat, hanem azért is, mert a hegyes vidéken fekvő város kiváló terep a pedelec számára. A város vezetése a »Stuttgart pedelec« típust szemelte ki arra, hogy a pedelecet a város alkalmazottaival és polgáraival megismertesse.

 

lebonyolítás

image from GoPedelec_Pedelec_kezikonyv-57.jpgStuttgart városa a Stuttgart pedeleckel egy saját stratégiát dolgozott ki, hogy az elektromos mobilitás lehetőségét a belvárosban megteremtse és népszerűsítse. Stuttgartban 2007-ben a Rad WM alkalmából szervezett pedelecverseny keretében, melyen sok ismert személyiség vett részt – mint pl. az általános alpolgármester Martin Schairer – hívták fel a figyelmet a pedelecre. Azóta egyre gyakoribbak a pozitív visszajelzések.

2009 óta a városvezetés 20 pedelecet lízingel, melyeken Stuttgart város hivatalos színei és logója is fel van tűntetve. Az elektromos kerékpárok a városházán és a város más igazgatási épületeiben állnak rendelkezésre. A flottához tartozik 25 elektromos robogó is, melyeket a baden-württembergi EnBW energiaszolgáltatóval közösen üzemeltetnek.

 

célkitűzés

image from GoPedelec_Pedelec_kezikonyv-57.jpgA Stuttgart pedelec különösen Stuttgart város naponta közlekedő alkalmazottait célozza meg, így pl. a házfelügyelőket, akiknek minden este négy iskolát kell bezárniuk, vagy szerelőket, akik folyamatosan végeznek karbantartási munkákat. Az a cél, hogy felkeltség az emberek érdeklődését az »új, izzadtságmentes kerékpározás« iránt, ami egy olyan városban, ahol a magassági különbségek elérik a 300 m-t, nagyon fontos. Összegzésképpen elmondható, hogy a tesztben résztvevők egytől egyig elégedettek voltak.

Patrick Daude · patrick. · www.stuttgart.de

 

GYAKORLATI TANÁCSOK

✔  Azoknak a pedeleceknek van a legnagyobb esélyük az elterjedésre, amelyeket a gyakorlatban is ki lehet próbálni.

✔  A városban megtehető rövid távolságok könnyen legyőzhetők.

✔  A szolgálati kocsi alternatívája.

✔  Az olyan ingyenes kölcsönző rendszerek, melyek minden munkatárs számára elérhetőek, a pedelec előnyeit a kiskeresetűek számára is biztosítják.

✔  Nem szabad az amalkedőktől visszariadni, inkább elektro mos erő segítségével egyszerűen le kell győzni őket.

 

←  Elvárások a nemzeti és a globális politikával szemben   |  Lízingkerékpár  →