Kerékpárutak  Kerékpár gyorsutak pedeleceknek

image from GoPedelec_Pedelec_kezikonyv-59.jpgHollandiában jelenleg egy új kerékpár gyorsút kiépítése történik. Különösen azokat a munkába járókat kell rávenni arra, hogy az autóból a kerékpárra vagy a pedelecre átszálljanak, akik kevesebb mint napi 15 km-t tesztnek meg.

A gyors kerékpárutak egy kerékpáros számára egy álom megvalósulásával érnek fel: nincsenek kereszteződések, közlekedési lámpák, sima az aszfalt, 4 m széles az úttest. Ehhez hozzájárul még a hidakon szélvédő szerkezet és a fölöttük lévő tető is a különösen veszélyes helyeken. A tervezett kerékpárpálya infrastruktúra ezenkívül el van látva az elektromos kerékpárok számára töltőállomásokkal és mobil javító műhelyekkel is.

Az útvonalak vidéki településekről a városközpontok felé irányulnak. Összesen 16 ilyen főút kiépítését tervezik 21.000.000 €-s büdzsével, amit a holland Infrastruktúra Minisztérium biztosít. További 60.000.000 €-t a régiók és az önkormányzatok adnak.
a kerékpár gyorsutak legfontosabb kritériumai
➢  Gyors: nincs vagy kevés a várakozási idő a kereszteződések nél vagy a lámpáknál
➢  Kényelmes: sima és megvilágított aszfalt
➢  Vonzó: az útvonalak a természeti környezetben vezetnek
➢  Összefüggő: az útvonalak a tömegközlekedési útvonalhálózatra csatlakoznak

 

célcsoportok

A kerékpár gyorsutak fokozzák az autóval szembeni konkurenciát. A célcsoportok a következők lehetnek: munkába járók, akik naponta 15 km-es utat tesznek meg, középiskolások, egyetemisták, alkalmazottak vagy egyszerűen csak kerékpárosok.

A pedelec kerékpárosok a legkézenfekvőbb célcsoport, mivel ezek általában korábban autósok voltak, akik számára az elektromos kerékpár igen, de egy normál kerékpár nem jöhet számításba. Ezenkívül a kerékpár gyorsutak kialakítása olyan, hogy megfelelnek a nagyobb pedelecek vagy gyors pedelecek átlagsebességének.

 

a kerékpár gyorsutak (társadalmi) előnyei

A Goudappel Cofeng egy tanulmánya azt igazolja, hogy a kerékpár gyorsutak növelik a mobilitást és fokozzák a gazdaság erejét, hozzájárulnak az egészség megtartásához és a klímavédelemhez.

➢  A kerékpár gyorsutak eredménye a kisebb autóforgalom és ily módon 80.000.000 kg CO2 kibocsátást lehet vele elkerülni.

➢  A kerékpározás egészséges. A kerékpár gyorsutak az  egészségügy számára mintegy 100.000.000 €- megtakarítást  jelenenek.

➢  A gyors kerékpározással napi 15.000 utazási óra takarítható  meg, ami évi 40.000.000 €-t jelent.

➢  A kerékpár gyorsutakkal az autóutakat 1%-kal lehet csökken teni és a kerékpárutakat 1,5%-kal lehet növelni.

www.fietsfilevrij.nl

 

GYAKORLATI TANÁCSOK

✔  A meglévő kerékpárutak aszfaltozása

✔  Új kerékpárutak kiépítése, pl. autópálya építése vagy bővítése keretében

✔  Meglévő utak kiszélesítése

✔  Elsőbbség biztosítása kerékpárosoknak kereszteződésben

✔  Biztonságos kereszteződések építése kerékpárosoknak

✔  Biztonságos és több kerékpárparkoló létesítése

✖  Nemcsak az autóutak építésébe kell invesztálni, hanem  a jövőbe is

←  A »Landrad« pedelec projekt   |  Let’s go solar!  →