Let’s go solar! A fiatalok felfedezik a pedelecet

A fiatalok felnőtté válásukkal gyorsan megváltoztatják mobilitási szokásaikat. 16 évesen a kerékpárról a mopedre váltanak, 18 évesen megszerzik a jogosítványt. A »Let’s go solar« projekt a dornbirni ifúsági központban (Vorarlberg, Ausztria) alternatív közlekedési eszközöket, mindenekelőtt pedeleceket kínál fel a fiatalok számára gyakorlati alkalmazásra. Az ingyenes kölcsönzés célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése, továbbá kísérlet arra, hogy mobilitási magatartásukat egy környezetbarátabb irányba változtassák meg.

 

lebonyolítás

A projektet 2009 tavaszán indították és 2009 júniusában 1.500 €-s áron beszereztek három »Landrad« típusú pedelecet, mivel a »Landrad« jó hírnévnek örvend. Ezenkívül két olcsó Swiſt 140 márkájú pedelecet is vásároltak Kínából, melyek viszont silány minőségűek voltak és hamar tönkrementek. Mindezek mellett az ifúsági központ munkatársai a városban maguk is használták a pedeleceket a fiatalok felkeresésére. Ezt követően azok a fiatalok is kipróbálták a pedeleceket, akik az ifúsági központot felkeresték. Most lehetőség van arra, hogy a kerékpárokat egész napra is kikölcsönözzék. A pedelecek mellett elektromos moped és segway (elektromos robogó) is kikölcsönözhető.

A projektet elsősorban a dornbirni ifúsági központon belül valósítják meg, azonban nyilvános rendezvények keretében is rendszeresen ismertetik. Így a fiatalok hasonló érdeklődésű felnőttekkel is kapcsolatba kerülnek.

 

költségek

A projekt költségei kb. 7.000 €-t tesznek ki. Ebből 4.500 €-t a három pedelec vásárlására fordították, a fennmaradó összeget az ifúsági központ munkatársainak fizetésére és a nyilvános rendezvények szervezésére költöttek el. A költségeket a város, a tartomány, az állam, az EU (Interreg IV), a munkaközvetítő szervezet (AMS), a HIT Alapítvány és a Rotary Club viselte. Az egyéb költségek, személyzeti és javítási költségek, kb. 800 €-t tesznek ki havonta.

 

eredmény

A projekt nagyon sikeresnek bizonyult, mivel azoknak a fiataloknak az érdeklődését, akik a dornbirni ifúsági központot felkeresik, gyakorlatilag játékosan sikerül felkelteni és rávenni őket a mobilitással kapcsolatos beállítottságuk újragondolására. Ma már nyitottabbak az új mobil közlekedési eszközökre. Ezenfelül mobilitás-viselkedésük bátrabb és önmeghatározó lett. A fiataloknak ez a divatváltása remélhetőleg tartós marad és a projekt a jövőben még több emberhez el fog jutni.

A projekt sikerét alapvetően a »megfelelő nyelvezet« kiválasztása határozta meg, amely képes  fiatalokat megszólítani és motiválni. Ezért kell megfelelő képzettséggel rendelkező munkatársat bevonni.


Dr. Martin Hagen · martin. 

 

image from GoPedelec_Pedelec_kezikonyv-66.jpgGYAKORLATI TANÁCSOK

✔  Vásárlás előtt célszerű alaposan körülnézni a különböző  termékek között, mivel az árak és a minőség gyakran  eltérőek.

✔  A fiatalok motiválására pedeleces kirándulások szervezése.

✔  A súlypontot a »szórakozás« tényezőre kell helyezni.

✔  A különböző elektromos járművek bemutatásakor el kell  kerülni, hogy a fiatalok unatkozzanak.

✔  Versenyek és akadálykerékpározás szervezése.

✖  Hosszútávon az olcsó termékek nem kifizetődők.

✖  A száraz agitálás nem meggyőző, a játékos gyakorlat  viszont igen.

 

←  Kerékpárutak   |  Könyv impressum  →