63.jpg

 

Pedelec termékcsoportok Melyik pedelec való Őnnek?

A piacon lévő elektromos járművek nagy száma a legjobban megfelelő pedelec kiválasztását egyre nehezebbé teszi. Az igények sokrétűek, a kínálat differenciált. Ami valakinek a legjobb, az mások számára nem megfelelő. Az elektromos kerékpárok által felkínált lehetőségek a saját preferenciák világos meghatározását teszik szükségessé.

Nora Manthey

1993 óta teszteli az ExtraEnergy Egyesűlet az elektromos kerékpárokat. A tesztelés célja nem annak a megállapítása volt, hogy melyik típus foglalja el az első helyet, hanem az, hogy mely termék mely igényeket teljesíti a legjobban, tehát, hogy bizonyos követelményeknek mely termék felel meg a legjobban. Időközben ExtraEnergy a pedeleceket tizenegy termékcsoportba sorolta be. Így léteznek elektromosan közlekedő városlakók számára könnyű pedelecek, űzleti és szabadidős felhasználásra valamint sportolásra használt szabadidős pedelecek. A jobb áttekinthetőség kedvéért a típusok négy fő típusba sorolhatók: városi, komfort, szabadidős és szállító.

A vevők elvárásai a pedeleckel és E-bike-kal szemben mindig ugyan- azok, például a nagyfokú rásegítés, a hatótávolság és az alacsony ár, azonban ezek közűl nem mindegyik egyformán fontos mindenki szá- mára. Egy jól kereső bejáró munkavállaló számára fontosabb az, hogy eljusson a munkahelyre, egy családapa számára viszont kevésbé fontos a sebesség, szemben a megbízhatósággal vagy az akkumulátor rátölthetőségével.

 

ÖNTESZT

Azt a kérdést, hogy az Ön számára melyik pedelec felel meg a legjobban, csak saját maga képes megválaszolni. Tegye fel magának a kérdést, hogy milyen útszakaszokon kívánja leginkább használni a pedelecet: Pl. városban vagy emelkedő útszakaszokon? Milyen tulajdonságok elengedhetetlenek az Ön számára a pedelec esetében? Szükség van arra, hogy a kijelző high tech szolgáltatást nyújtson vagy elegendő, hogy tudja, az akkumulátor meddig tart ki?

Adjon választ az öt alapkérdésre és megtudja, hogy melyik termék az Önnek legmegfelelőbb. Az értékelésnél egyszerűen a termékcsoportok mellett lévő piktogramok segítségével lehet tájékozódni. Amenynyiben legalább három követelménynek megfelel a termék, abban az esetben az Ön elképzelt pedelecje abban a termékcsoportban van. Jó szórakozást a választáshoz. Tsztában van elvárásaival? Ha igen akkor keresse meg a megfelelő termékcsoportot oly módon, hogy a következő ikonokat tanulmányozza.

 

AZ EXTRAENERGY PEDELEC ÉS AZ E-BIKE TESZT

➢ ExtraEnergy e.V. mint fűggetlen egyesűlet 1993 óta teszteli a pedeleceket és E-bike-okat.

➢ Két tesztnek évente közel 40 járművet vetnek alá.

➢ A teszt részei a menetteszt, a hétköznapi használhatósági teszt (ergonómia) és az opcionális biztonsági teszt.

➢ A teszt utak megtétele Tűringiában egy szabványteszt útszakaszon történik, amelyen vannak túra-, városi szakaszok és hegymenet.

➢ Speciális mérési technikával történik a sebesség, a helyzet, a pedálerő és a motor kimenő teljesítmény rögzítése.

➢ Később kiszámításra kerűl a hatótávolság, a rásegítő tényező és az átlagsebesség.

➢ A mérési értékek kiegészítésre kerűlnek az ergonómiai tesztre vonatkozó kommentárokkal, továbbá az árra, a súlyra és a kizárási kritériumokra vonatkozó adatokkal.

➢ Az értékek egyűttesen adják meg egy termékcsoportba történő besorolást és az eredményt.

➢ Egy termékcsoportba tartozó pedelecek egymással összehasonlításra kerűlnek és adott esetben tesztpecséttel kerűlnek megjelölésre.

➢ Az eredményeket online a www.extraenergy.org lapon lehet megtekinteni, valamint az ExtraEnergy Magazinban és az E-Bike folyóiratban.

 

URBAN · EASY EGYSZERŰ, EGYSZERŰ A VEZETÉSE

64.jpgAz Easy Pedeleckel stressz- és izzadtságmentesen lehet a városban kerékpározni. Az ebbe a csoportba tartozó kerékpárok a klasszi- kus kerékpárokkal való nagyfokú hasonlóságukkal tűnnek ki. Az Easy Pedelec tehát könnyű, könnyű járású és felhasználóbarát. Az A – B távolság vagy kisebb kirándulás az elektromos meghajtás- sal sokkal élvezetesebb. Az Easy Pedelec többé-kevésbé elrejtett elektromos meghajtása, kűlönösen hegynek felfelé és induláskor vehető észre. Egy 20km-és vagy nagyobb távolság megtétele le- hetséges. A számítógép-használatban járatos felhasználók plusz pontnak könyvelik el az alacsony vázat. Ha ezenkívűl a mérsékelt beszerzési ár és az egyszerű mobilitás fontosabb, mint a feltűnő dizájn vagy a műszaki finomságok, az easy pedelec a helyes választás.

 

URBAN · BUSINESS KERÉKPÁROZÁS BUSINESS OSZTÁLYON

65.jpgÖn rendszeresen közlekedik a városból be, a városból ki vagy hivatásszerűen futárszolgálatot végez? Abban az esetben a Business Pedelec az Ön számára készűlt. Elsősorban a legalább 30 km-es hatótávolság és a sebesség a fontos. A business osztály pedelecjeit ExtraEnergy 26km/h-s átlagsebességnél 5km megtételére minősíti. Ezt kűlönben csak a 25km/h feletti sebességű pedelecek teljesítik, amelyekre Németországban biztosítást kell kötni. Előny: az Ön kerékpárja lopás ellen védett. A Business Pedelec stílusjellemzői a sportosság, a visszafogottság és a mutatósság. Világos, hogy az ár itt nem játszik (kűlönösebb) szerepet. Az Ön számára, mint business elektromos kerékpározó számára a jó városi felszereltség (védőburkolat, világítás, állvány, csomagtartó) és a nagy rásegítő erő csúcsterhelés esetén is, azaz hegymenetben a meghajtás a pedálozó erőt legalább megduplázza. A multimédia kijelző biztosítja, hogy felűgyeletet gyakorolhat a járműve és annak teljesítménye fölött. Ez a Business Class Pedelec.

 

URBAN · FALT PRAKTIKUS ÉS RUGALMAS

66.jpgKicsi, de kecses – és szuper mobil! A Falt Pedelec (összehajtható, angolul Mix Mobility) ideális az Ön számára, mint »hibrid pendliző« számára, vagyis ha Ön a munkába járáskor az utat részben busszal, metróval, vonattal vagy autóval teszi meg. Ezt az elektro- mos kerékpárt kűlönösen az agglomeráció és a nagyváros közötti közlekedésre tervezték. Ami itt fontos a rugalmasság és a mobi- litás. Ezt a pedelecet kis súlya mellett bármikor lehet a lakásban, a szállodában, az irodában tartani vagy az étterembe magával vinni, ahol lopás ellen biztonságban van. A feltöltés az akkumulátor kivétele nélkűl, gyorsan elvégezhető. Egy összehajtható pedeleckel járműve gyakorlatilag mindig kéznél van.

 

KOMFORT · CITY-KOMFORT MODERN, DE KÉNYELMES

67.jpgA City-Komfort pedelec a hétköznapok kényelmes járműve. Fűgget- lenűl attól, hogy munkába, iskolába vagy egyetemre, bevásárolni vagy szórakozni, városban vagy elővárosban használja, ez a pedelec mindenűtt jól teljesít. Nincs szűkség parkoló keresésére, a kényelmes nyereg és felszereltség a magától értetődő kezelhetőség és rugózás élvezetessé teszi használatát. A minimális felszereltség részét képezi a megbízható meghajtó rendszer és a kivehető ak- kumulátor mellett a védőburkolat, a biztonságos közlekedést garantáló megvilágítás, a kerékpár állvány és a csomagtartó. A dizájn vonzó és a modern városi ember elképzeléseinek megfelel. Ha a hivatali munka kezdete feszűltségmentes, akkor a City-Komfort pedelec teljesítette első célját, és este már újra kipihenten és frissen indulhat vele szórakozni.

 

KOMFORT · KLASSIK TARTÓSSÁG ÉS MINŐSÉGTUDATOSSÁG

68.jpgHa szereti a klasszikust, az értékeset és a kikapcsolódást, akkor a Klassik Pedelec az Ön számára készűlt. Fűggőleges, kényelmes űlés- ben teljes mértékben élvezheti a kerékpározás örömeit. Optikai- lag a kerékpárhoz nagyon hasonló Klassik Pedelec robosztusságával, kiváló minőségű részegységeivel, az örökkévalóságnak készűlt. Egy zárt láncvédő blokk a jármű jellegzetessége. A védőburkolat, a jó megvilágítás és a stabil csomagtartó, továbbá az erős kerékpár kitámasztó a szériafelszerelés része. A kiváló minőségnek megvan az ára, azonban ez a kerékpár hosszú időn át sokat nyújt. A könnyű futás tulajdonságot növeli az egyenletes erejű motor- rásegítés és ehhez hozzájárul még a nagy hatótávolság is. Mind- egy, hogy a városban vagy a város körűl kíván gondtalanul kerékpározni, a Klassik Pedelec az Ön életének része.

KOMFORT · REHA ÚJRA MOZGÁS

69.jpgEgy Reha Pedelec közlekedési és sporteszköz is, amely speciálisan rehabilitációs célokra kerűlt kifejlesztésre. Fontos szerep jut a jó, egyenletes rásegítő motornak, amely Önt hegymenetben sem hagyja pácban. Egy Reha Pedelec-nek rendkívűl megbízhatónak és egyszerűen kezelhetőnek kell lennie. A jármű alacsony vázzal rendelkezik, ill. kűlönleges kivitele úgy van kialakítva, hogy Ön azokat a végtagjait tudja elhelyezni a legkényelmesebben, amelyeket szeretne mozgatni, vagy amelyeket edzenie kell. Egy Reha Pedelec például lehet háttámlás tricikli is, ha Ön a kezeit esetleg nem tud- ja jól mozgatni. Elképzelhető kézi meghajtású tricikli is, amely a lábakat helyettesíti. Kivitel és igény szerint egy ilyen jármű visszaadja Önnek a mobilitást.

 

SZABADIDŐ · TÚRA FESZTELEN UTAZÁS

70.jpgÖn szereti a kerékpártúrát és egyszerűen szeretne kerékpározni? Ebben van segítségére a túra pedelec – a szabadidő és turizmus ideális elektromos kerékpárja. Ez a pedelec nagy távolságok megtételét teszi lehetővé. Gyerekjáték vele felmenni az emelkedőn. A kényelmes és kényelmi felszerelések a túra pedelec előnyeit képezik. Műszakilag kiváló, jó lámpák, az akkumulátor kapacitás pontos ki- jelzője biztosítja a legalább 40 km-es hatótávolságot. A megfelelő berendezések és a minimális 110 kg-os terhelhetőség lehetővé teszi túra pedelecje minden szűkséges tárggyal való – táskák, ivókulacs, pótakkumulátor és GPS navigációs rendszer – való megpakolását. Egy opcionális eső-, szél- és vízfröccsenés védő e járműosztályra szintén felszerelhető. Nyergelje meg elektromos drótszamarát és „vágtasson“ ki a nagyvilágba.

 

SZABADIDŐ · SPORT KOMPETITÍV, DINAMIKUS ÉS SZÓRAKOZTATÓ

71.jpgAz Ön számára világos: a sport és a pedelec egyáltalán nem zár- ják ki egymást – egyszerűen egyűtt még több szórakozást jelentenek. Ahogy az »igazi« sportban, e járműkategóriában is a teljesítmény, a sebesség, a sportos sikk és a terephez való alkalmazkodás a fő dolog. Fiatalok, sportot kedvelők és a trendet követők a sport pedelecben egy új szabadidő- és sporteszközt fedeznek fel, ami alkalmanként a hétköznapi életben is kihasználható. Az Ön számára fontos az erő és a dinamikus haladás minden terepen. Az individuális és dinamikus stílussal kombinált erős meghajtás biztosítja a megjelenést, a szórakozást és a fitneszt. A megfelelő sportos felszerelés már bizonyára a szekrényében van. Ki vele – felkészűlni – rajt!

 

SZABADIDŐ · WELLNESS PEDELEC JÓ KÖZÉRZET TÉNYEZŐVEL

72.jpgE csoporttal kapcsolatban a leggyakrabban feltett kérdés: Mi is az a wellness pedelec? Egy wellness pedelec sport és szabadidő célra van kialakítva, amelynél inkább a kikapcsolódás és a szórakozás, mint a sporttevékenység áll az előtérben. Az image egy aloe vera ízesítésű joghurthoz hasonló, ami egy mindennapi termék, extra jó közérzeti tényezővel felturbózva. ExtraEnergy az imageel szemben természetesen más követelményeket is meghatározott: jó rásegítés – mindenekelőtt induláskor és hegymenetben –, egy halk motor és jó menettulajdonságok nélkűl egyetlen pedelecet sem sorolnak ebbe a csoportba. Minden korosztály elektromos kerékpár iránt érdeklődő számára alkalmas, akik szívesen mozognak a természetben és eközben megerőltetés nélkűl tesznek valamit egészségűk és kondíciójuk érdekében. A fent felsorolt előnyök mellett a fordulékonyság és a megfelelő dizájn biztosítja, hogy a kerékpározás szórakozás.

 

SZÁLLÍTÁS · CSALÁD AZ EGÉSZ PEREPUTTYAL EGYÜTT

73.jpgKi másnak, ha nem Önnek, mint környezettudatos szűlőnek, aki a gyerekeket és a vásárolt holmit cipeli, ne lenne szűksége egy mo- torra? A családi pedelec megfelel úgy a családi kirándulásokra, mint a gyerekek és az egész pereputty fuvarozgatására a városban. Mint minden nap használatos kerékpárnak az Ön és a gyerekei számára kűlönösen biztonságosak és megbízhatónak kell lennie. Az erős meghajtás itt szűkségszerűség, végűl is ennek (kis) személyek szállításakor egyéb dolgokat is – gyerekűlést, esetleg csomagot – is el kell bírnia. A lehetséges minimális pluszterhelésnek legalább 115kg-nak kell lennie. A minimális hatótávolság garantáltan 30km, beleértve a városban megtett utakat és a kisebb kirándulásokat is. A megbízható akkumulátor-töltöttség kijelző, a közúti forgalomban biztonságos felszereltség – a védőburkolatok és egy egyszerűen ke- zelhető felhasználói interfész – kényelmesebbé teszi a tulajdonos számára a használatot.

 

TEHERSZÁLLÍTÁS TÖBB MOZGÁS

74.jpgLehet, hogy Ön a szállítási szakmában tevékenykedik és az autóját a nagy bevásárlásokhoz sem kívánja igénybe venni. A teherpedelec egy teher- és személyszállításra alkalmas multifunkcionális jármű. 135kg pluszterhelés a minimum követelmény, ezenkívűl szűkség van megállást és leállítást biztosító berendezésekre. A teherpedelec nagy teljesítményű meghajtással rendelkezik, hogy csomagokkal megterhelve is gondtalanul le lehessen kűzdeni a meredek útszakaszokat. Az erős meghajtással ez a jármű gyorsabb és biztonságosabb, mint a hagyományos teherszállító kerékpár vagy a riksa. Mint tapasztalt teherpedelec vezető Ön bizonyára értékeli a minimális a karbantartási költségeket és a kedvező az ár/teljesítmény arányt, amit ez a jármű nyújt. Az emelkedők áruszállításnál soha nem okozhatnak gondot.

 

 

←  Gyártók Marketingje és Vevői Elvárások   |  Tesztelés és teszteltetés  →