Pro.bici pedelec kölcsönző Pedelec értelmiségiek részére

 

60.jpgA kataniai Mobilitás Management Egyetem irodája (MOMACT) 2010 áprilisa óta kölcsönöz pedeleceket. A pro.bici kínálata igyekszik azoknak az egyetemi alkalmazottaknak, kutatóknak és professzoroknak igényeihez alkalmazkodni, akik pedelecen kívánnak a munkahelyre bejárni és nem szeretnének cégautót és saját autót használni. Az a cél, hogy a felhasználókhoz a tartós mobilitást közel hozzuk és lehetővé tegyűk, hogy megismerkedjenek a pedelec előnyeivel a városi közlekedésben.

 

KIVITELEZÉS

pro.bici-nél összesen három pedelec kölcsönözhető ki, amit az egyetem saját költségvetéséből vásárolt meg. A karbantartást egy közeli kerékpár-kereskedő végzi. A pedeleckölcsönzés ingyenes és hétfőtől péntekig 8 – 13 óráig vehető igénybe. A pedelec kikölcsönzéséhez elegendő egy telefonhívás vagy egy e-mail, majd azt követően egy egyszerű űrlap kitöltése.

 

Az iroda a pro.bici-t ezenkívűl kűlönféle akciókkal reklámozza:

➢  2010 októberében egy belső információs rendezvény kerűlt lebonyolításra. Az alkalmazottakat meghívták egy pohár italra, amelynek keretében beszélgetést folytattak a fenntartható mobilitásról és felajánlották, hogy tegyenek egy próbautat a pedelec-kel.

➢  2010 novemberében az iroda az UNESCO ESD (Education for Sustainable Development) dekádja keretében egy olyan rendez- vényt szervezett, amelyet 2010-ben a fenntartható mobilitás témájának szenteltek. Számos más tevékenység mellett (konferencia, statisztika, személyes útiterv) az iroda a pedeleceit a résztvevők rendelkezésre bocsátotta kipróbálásra. A próbaút, amelyen több mint 200-an vettek részt, a kataniai történelmi városköz- ponttól indult és a normál utcai közlekedés része volt.

 

EREDMÉNY

Elindulása óta a pro.bici kezdeményezéssel az egyetem profeszszorai és sok munkatársa él. Időközben sokan közülük pedelecet akarnak használni és bosszankodnak, ha minden pedelec ki van kölcsönözve. Az iroda belső statisztikai adatai azt igazolják, hogy az utóbbi hónapokban a pedelec kikölcsönzések száma növekedett. Ily módon lett egy kísérletből sikeres pedelec kölcsönző szolgáltatás.

 

 GYAKORLATI TANÁCSOK

✔  A kereskedők megkeresése, hogy van-e érdeklődés részűk- ről intézményekkel és egyetemekkel történő kooperációra.

✔  Lehetőség az emberek számára, hogy a városban kipróbál- ják a pedelecet, és így mód nyílik annak elterjesztésére.

✔  Egyűttműködés a város intézményeivel és egyetemeivel.

 

←  Lízingkerékpár   |  A »Landrad« pedelec projekt  →